Građani, mediji, OCD

Zašto građani, mediji i OCD imaju važnu ulogu u našem projektu? 

Kada se građani, mediji i organizacije civilnog društva udruže, aktiviraju i angažuju po pitanju zaštite životne sredine, onda to ima širok spektar pozitivnih uticaja na očuvanje prirodnih resursa i promociju održivog razvoja. 

Građani mogu da doprinose zaštiti životne sredine promenom svojih navika (recikliranjem, štednjom energije i slično), kroz inicijative i akcije koje doprinose zaštiti prirodnih resursa i životne sredine, ali i kroz  uključivanje u javne rasprave i druge mehanizme i procese u okviru kojih se donose odluke o  zaštiti prirode i svega onoga što nas okružuje.  

Mediji su važni za blagovremeno i tačno informisanje o stanju životne sredine. Bez obzira šta da je glavni fokus medija, svi bi trebalo da imaju vremena i prostora da  informišu o aktuelnim ekološkim izazovima, problemima i rešenjima, podstiču javnu debatu i osnažuju građane da se aktivno angažuju u zaštiti životne sredine. Verujemo u moć medija i u saradnju civilnog društva i medija, zato smo pripremili i aktivnosti koje će biti podrška radu medija.  

Organizacije civilnog društva su glas građana, trebalo bi da pružaju prostor za građanski aktivizam, omogućavaju ljudima da se udruže, deluju zajedno i postignu veći uticaj na odluke, prakse  i politike koje se tiču životne sredine. Organizacije su često nosioci projekata i kampanja usmerenih ka očuvanju prirode, promociji održivog razvoja i edukaciji građana. Kroz projekat "Zajedno za životnu sredinu" ćemo podržati udruženja građana, kao i neformalne grupe. 

Aktivnosti

Želite da nam se pridružite kako bismo zajedno radili na zaštiti životne sredine u Srbiji?
Javite nam se putem kontakt forme!