Vesti

Svetski dan vlažnih područja: Očuvanje Ramsarskih područja u Srbiji

02. 02. 2024.

 

Svake godine, 2. februara, obeležava se Svetski dan vlažnih područja, posvećen zaštiti ovih vrednih ekosistema. Ramsarska konvencija, doneta 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru, ima za cilj očuvanje međunarodno značajnih močvarnih područja, posebno kao staništa ptica močvarica, koja ova područja koriste kao odmorišta, zimovališta i prolazna stajališta. Danas, više od 170 država učestvuje u ovoj globalnoj inicijativi. 

Pročitaj više

Zagađenje vazduha u Valjevu je znak za uzbunu

30. 01. 2024.

 

Kada je zagađenje vazduha opasno po zdravlje u Valjevu, treba koristiti znak za uzbunjivanje, odnosno sirenu! Nabaviti za vrtiće i škole prečišćivače vazduha da se zaštiti zdravlje najmlađih sugrađana. To su najznačajniji zaključci koji su se čuli na radionici o uticaju aerozagađenja na zdravlje, koju je organizovao Lokalni odgovor iz Valjeva. Govornice na radionici bile su dr Vesna Krstevski, specijalista patologije i Slađana Stanković, sanitarno-ekološki inženjer Zavoda za javno zdravlje u Valjevu. 

Pročitaj više

CBAM: srpska privreda pred izazovom klimatskih regulativa

22. 12. 2023.

 

Evropska unija je u poslednje dve decenije postepeno smanjivala svoje emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG), zahvaljujući strogim klimatskim politikama. Međutim, emisije GHG povezane sa uvozom robe u EU konstantno rastu. Fenomen koji se pojavljuje usled neusklađenosti ambicija klimatskih politika EU i njenih trgovinskih partnera se naziva izmeštanje ugljenika. Evropske kompanije mogu prosto doneti odluku da presele svoju proizvodnju u druge zemlje van EU u kojima ne moraju plaćati cenu za štetne emisije. Imajući u vidu napore EU da ostvari zamisli Evropskog zelenog dogovora koji nalaže da Evropa bude klimatski neutralni kontinent do 2050. godine, donosi se novi klimatski propis čija je svrha da motiviše trgovinske partnere EU da preduzmu korake ka smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.   Pročitaj više

COP28: Istorijski sporazum ili truli kompromis?

15. 12. 2023.

 

Forma i suština


Sultan al-Džaber je dvadeset osmi po redu UN samit za klimu (COP28) u Dubaiju, u svojstvu predsednika, upečatljivo otvorio. Dugo očekivani fond za gubitke i štetu je, već prvi dan, zvanično pokrenut i razvijene zemlje su bile pozvane da započnu sa ulaganjem. Najavljen prošle godine, a već 3 decenije u fazi ideje, predstavlja finansijsku pomoć najugroženijim zemljama od posledica izazvanih ekstremnim vremenskim prilikama (suše, oluje i sl.) povezanih sa klimatskim promenama.

Pročitaj više

USAID i Američka privredna komora o održivom finansiranju zaštićenih područja u Srbiji

12. 12. 2023.

 

U utorak 12. decembra, Američka privredna komora u Srbiji organizovala je konferenciju posvećenu održivom finansiranju zaštićenih područja u zemlji, u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ). Ova konferencija poslužila je kao platforma za predstavnike poslovne zajednice, relevantne državne organe, upravnike zaštićenih područja i ugledne stručnjake u ovoj oblasti da pokrenu živu diskusiju. Fokus je bio na trenutnim domaćim i međunarodnim politikama i praksama vezanim za finansiranje zaštićenih područja. Takođe, razmatrane su preporuke kako unaprediti postojeći finansijski okvir, s ciljem očuvanja biodiverziteta u Srbiji, poboljšanja upravljanja zaštićenim područjima i istraživanja mogućnosti za povećanje angažovanja privatnog sektora.

Pročitaj više