Vesti

Program podrške “Zajedno za zaštićena područja” – Rezultati konkursa

27. 05. 2024.


U okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu” koji Mladi istraživači Srbije realizuju sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) i ostalim partnerima na projektu, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), urađeno je detaljno istraživanje „Potrebe lokalnog stanovništva za pristup informacijama u vezi sa upravljanjem zaštićenim područjima“. Ovo istraživanje nam je omogućilo bolje razumevanje stavova, navika, i potreba stanovnika u zaštićenim područjima. Analizom rezultata, došli smo do zaključaka na osnovu kojih smo osmislili Program podrške upravljačima “Zajedno za zaštićena područja”.

Pročitaj više

Građanski izveštaj analize Programa zaštite vazduha 2030 za grad Valjevo

29. 04. 2024.

 

Višegodišnja borba za očuvanje kvaliteta vazduha u Valjevu nastavlja se s nizom prepreka i izazova, uprkos donošenju različitih programa i regulativa u cilju smanjenja emisija štetnih materija. Od usvajanja Programa zaštite vazduha 2030 do sinhronizacije sa lokalnim politikama zaštite vazduha, napore lokalne samouprave prate neuspeh u ostvarivanju merljivih rezultata. Iako je donošenjem Programa zaštite vazduha 2030, Srbija pokazala posvećenost zaštiti vazduha, nedostatak adekvatne implementacije je više nego očigledan. Iako su postavljeni jasni scenariji koji treba da dovedu do željenog ishoda, brojne neusaglašenosti i nedostatak efikasnog nadzora dovode do toga da je grad Valjevo u 2024. godini bio najzagađeniji grad u svetu po EU indeksu kvaliteta vazduha, dva puta.

 

Pročitaj više

Marko Maričić: Čuvajmo barsku kornjaču

25. 04. 2024.

 

Zašto su barska staništa važna, naziv je tribine koja je, dvanaestog dana aprila održana u Istraživačko-edukativnom centru Kraljevac u Deliblatu. Inspirativna predavanja istraživača, učesnika projekta "Očuvanje barskih staništa SRP "Kraljevca" i okoline kroz dijalog sa lokalnim stanovništvom" privukla su veliki broj posetilaca u selo na obodima Deliblatske peščare.

 

Pročitaj više

Ekološke OCD predvođene udruženjem Porečje iz Vučja podnele zahtev lokalnoj samoupravi za pronalaženje adekvatnog modela za rešavanje problema ambalažnog otpada od pesticida

19. 04. 2024.

 

Ekološka organizacija Porečje iz Vučja je u saradnji sa još 4 organizacije civilnog društva podnela zahtev radnoj grupi za praćenje i realizaciju Lokalnog plana upravljanja otpadom za grad Leskovac za početak  pune primene ovog dokumenta u delu koji se odnosi na ambalažni otpad koji nastaje u poljoprivredi, a koji spada u grupu opasnog otpada. Novim Lokalnim planom je jasno predviđeno rešavanje problema ambalažnog otpada od pesticida, pa s tim u vezi tražimo da se pokrene rasprava na radnoj grupi za praćenje i realizaciju Lokalnog plana upravljanja otpadom 2021–2030, za pronalaženje prihvatljivog modela za ovu vrstu otpada.

Pročitaj više

Zaštitom staništa štitimo vrste

15. 04. 2024.

 

U petak 12. aprila u Istraživačko-edukativnom centru Kraljevac, u Deliblatu, održana je Tribina „Zašto su barska staništa važna“.

Moderatorka skupa koji je okupio stručnjake iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, lokalno stanovništvo, profesore i naučnike sa fakulteta, predstavnike opštine Kovin, kao i predstavnike organizacija civilnog društva, i koji je deo projekta "Očuvanje barskih staništa SRP “Kraljevca" i okoline kroz dijalog sa lokalnim stanovništvom“ – bila je Milica Živković, rukovodilac projekta, ekološkinja iz Instituta za regionalni razvoj.

Pročitaj više

Zaštite životne sredine bez plana i cilja

14. 04. 2024.

 

Iako je to zakonska obaveza, samo 20 od 145 opština i gradova u Srbiji ima važeće programe zaštite životne sredine, a istekao je i Nacionalni program. Samo je Opština Ljubovija imala program zaštite prirode. Vlasti na svim nivoima gotovo da se ne bave planiranjem politike zaštite životne sredine.

 

Pročitaj više

Konkurs za nagradu: Volonteri prirodi po meri 2024

05. 04. 2024.

 

Volontiranje u prirodi stvara trajne veze između ljudi i prirodnih bogatstava. Iako zvanično nije dovoljno vrednovano i priznato, volontersko angažovanje građana na zaštiti prirode u Srbiji je tradicionalno i veoma rasprostranjeno.

Prepoznajući i vrednujući izuzetna angažovanja pojedinaca koji volonterski sprovode aktivnosti na zaštiti prirode, a motivisani dugogodišnjim radom sa volonterima, kao i radom na zaštiti i očuvanju biodiverziteta i zaštićenih područja, Mladi istraživači Srbije otvaraju konkurs za dodelu nagrade „Volonteri prirodi po meri“.

Pročitaj više