Zajedno za životnu sredinu

Šta predstavlja projekat „Zajedno za životnu sredinu“?

Zajedno za životnu sredinu je petogodišnji poduhvat sa idejom razvoja sveobuhvatnog programa podrške upravljanju prirodom u Srbiji, podsticanja privatnog sektora u efikasnijoj raspodeli i korišćenju prirodnih resursa i zaštiti biodiverziteta, kao i osnaživanja građana, medija i civilnog društva u zalaganju za čistu životnu sredinu i odgovorne javne vlasti.

Organizacije okupljene oko ove vizije će u periodu od 1. septembra 2022. godine do 31. avgusta 2027. godine vredno raditi na unapređenju zaštite životne sredine u Srbiji, usmeravajući svoje aktivnosti na:

 

Dobro upravljanje zaštićenim područjima

  Održivo finansiranje biodiverziteta

  Aktivne građane za zdravu životnu sredinu

Ko realizuje projekat?

Svi partneri poseduju  dugogodišnje iskustvo i ekspertizu u različitim oblastima zaštite životne sredine. Udruženim snagama radićemo na  ispunjenju ciljeva i ostvarivanju rezultata koje smo ambiciozno postavili.

Kakve promene očekujemo tokom pet godina zajedničkog rada?

Verujemo da ćemo tokom celokupnog perioda trajanja projekta uspeti da utičemo na sve one koji su od izuzetne važnosti za zaštitu životne sredine u Srbiji. Obratićemo se upravljačima  zaštićenih područja koji se neposredno brinu o prirodi,  velikim kompanijama i malim preduzećima koja mogu postaviti dobar primer održivog poslovanja.  Takođe, uticaćemo i na donosioce odluka ali možda najbitnije - na građane da se odlučnije okrenu pitanjima zaštite sredine u kojoj živimo i koju je potrebno čuvati. 
 
Niz organizovanih radionica i treninga, kao i direktne finansijske podrške omogućiće upravljačima zaštićenih područja sticanje novih znanja i veština, presudnih za brigu o prirodi. Dodatno, radićemo na prenosu najboljih praksi američkog sistema upravljanja prirodom kako bi najmoderniji načini zaštite životne sredine zaživeli i u Srbiji.

Motivisaćemo privatni sektor da aktivno učestvuje u očuvanju lokalnih zajednica. Podržaćemo inovacije u sferi ekološki održivih biznisa, a velike kompanije ćemo okupljati i nastojati da njihove poslovne prakse budu u skladu sa potrebama prirode.  Takođe, obratićemo se i onima koji odlučuju kako bi se poboljšala i postojeća regulativa i izbegle situacije gde je zaštita životne sredine samo slovo na papiru. 

Najzad, ovaj petogodišnji poduhvat će biti namenjen i vama, građanima koji žele da žive u zemlji čistog vazduha, plavih reka i poštovanja zakona. 

Edukovani i informisani građani o politici zaštite životne sredine su ključan preduslov  u podsticanju promena. Da bi građani bili informisani, potrebni su mediji koji izveštavaju o ugrožavanju sredine, organizacije civilnog društva direktno uključene u život lokalnih zajednica i neformalne grupe koje mogu brzo reagovati na terenu. Svi oni imaju podjednako važnu ulogu i biće deo raznovrsnih akcija u zaštiti životne sredine, zagovaranju kod zakonodavnih vlasti i monitoringu javnih politika, a sve kroz programe podrške koji predstavljaju stub našeg i vašeg projekta.  

 

Jer prirodno je zajedno!

Kako ćemo zajedno unaprediti zaštitu životnu sredinu u Srbiji?

Kroz niz različitih aktivnosti koje će se sprovoditi u periodu od pet godina, partneri će zajedničkim snagama dati svoj doprinos očuvanju prirode i biodiverziteta.