Konferencija "Održivo finansiranje zaštićenih područja u Srbiji"

04. 12. 2023.

 

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) u utorak 12. deembra organizuje konferenciju posvećenu održivom finansiranju zaštićenih područja u Srbiji u okviru petogodišnjeg projekta "Zajedno za životnu sredinu".

Ova konferencija predstavlja značajan korak ka unapređenju zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji, s posebnim fokusom na održivom finansijskom okviru za zaštićena područja, poboljšanju njihovog upravljanja i stvaranju prilika za aktivno uključivanje privatnog sektora.

Kako se zaštićena područja finansiraju u Srbiji? Na koji način privatni sektor može da doprinese održivom upravljanju i kako? Šta kažu najbolje prakse u ovoj oblasti? Panelisti će u okviru diskusije na konferenciji pokušati dati odgovore na ova pitanja.

Fokus je na održivom finansijskom okviru za zaštićena područja, načinima unapređenja upravljanja zaštićenim područjima i mogućnostima za povećanje angažovanja privatnog sektora.

Cilj događaja je iniciranje dijaloga o upravljanju prirodnim resursima i zaštiti biodiverziteta, okupljanje lokalnih zajednica, preduzeća i državnih institucija radi formiranja efikasnih partnerstava. Panelisti će se oslanjati na globalne najbolje prakse u finansiranju zaštićenih područja, predstaviti stručne nalaze o sistemu finansiranja zaštićenih područja u Srbiji i pružiti preporuke za regulatorne promene i mehanizme radi mobilizacije privatnih i javnih aktera u cilju unapređenja saradnje u očuvanju prirodnih bogatstava Srbije.

Projekat „Zajedno za životnu sredinu“ finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ), u saradnji sa udruženjem ENECAAmeričkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham), Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN)globalnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC) i Mladim istraživačima Srbije (MIS).