Vesti - Upravljači zaštićenih područija

Program podrške “Zajedno za zaštićena područja” – Rezultati konkursa

27. 05. 2024.


U okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu” koji Mladi istraživači Srbije realizuju sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) i ostalim partnerima na projektu, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), urađeno je detaljno istraživanje „Potrebe lokalnog stanovništva za pristup informacijama u vezi sa upravljanjem zaštićenim područjima“. Ovo istraživanje nam je omogućilo bolje razumevanje stavova, navika, i potreba stanovnika u zaštićenim područjima. Analizom rezultata, došli smo do zaključaka na osnovu kojih smo osmislili Program podrške upravljačima “Zajedno za zaštićena područja”.

Pročitaj više

ZAJEDNO ZA ZAŠTIĆENA PODRUČJA - Poziv upravljačima zaštićenih područja za učešće u programu podrške

04. 04. 2024.

 

Sistemu upravljanja zaštićenim područjima u Srbiji potrebna je veća transparentnost ali i unapređenje praksi koje utiču na lokalne zajednice i njihovo uključivanje u upravljanje područjima. O ovome svedoče i istraživanja sprovedena u okviru projekta Zajedno za životnu sredinu. Većina ispitanih građana nema nikakav lični problem sa prihvatanjem i poštovanjem ograničenja aktivnosti koja proizilaze iz zaštite područja, ali im smeta što ista ne važe za sve. Iz analiza koje su rađene sa upravljačima istaknuto je da postoji potreba da se podižu kapaciteti upravljača za informisanje javnosti, za podizanje svesti kao i za saradnju sa lokalnom zajednicom. 

Pročitaj više

Vodič za uspostavljanje Saveta korisnika

29. 08. 2023.

 

U okviru projekta "Zajedno za životnu sredinu", Mladi istraživači Srbije su izradili Vodič za uspostavljanje Saveta korisnika u zaštićenim područjima u Srbiji. Vodič je namenjen upravljačima koji žele da unaprede opšte stanje u zaštićenom području, tako što će u svoj rad uključiti širi sastav građana i zainteresovanih strana, sa zajedničkim interesom da od zaštićenog područja stvaramo sredinu koja se tiče svih i o kojoj svi brinu.

Pročitaj više

Beogradska otvorena škola i USAID zajedno za unapređenje zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji

23. 03. 2023.

 

Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenuli su petogodišnji projekat Zajedno za životnu sredinu, čiji je glavni cilj unapređenje zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji. Projekat je otvoren simboličnim obilaskom zaštićenog područja u srcu Beograda - Velikog ratnog ostrva, u sredu 22. marta, kako bi se javnost upoznala sa svim planiranim projektnim aktivnostima i mogućnostima za učešće.

Pročitaj više