Vodič za uspostavljanje Saveta korisnika

29. 08. 2023.

 

U okviru projekta "Zajedno za životnu sredinu", Mladi istraživači Srbije su izradili Vodič za uspostavljanje Saveta korisnika u zaštićenim područjima u Srbiji. Vodič je namenjen upravljačima koji žele da unaprede opšte stanje u zaštićenom području, tako što će u svoj rad uključiti širi sastav građana i zainteresovanih strana, sa zajedničkim interesom da od zaštićenog područja stvaramo sredinu koja se tiče svih i o kojoj svi brinu.

Zakon o zaštiti prirode propisuje osnivanje saveta u svim zaštićenim područjima čime se pospešuje povezivanje upravljača zaštićenog područja sa lokalnim zajednicama na zaštiti i održivom korišćenju prirodnih vrednosti i resursa, uvažavajući interese lokalnog stanovništva i drugih korisnika zaštićenog područja. Nacionalni parkovi su u zakonskoj obavezi da formiraju Savete korisnika, a uspostavljanje ovog mehanizma je važna preporuka za sva zaštićena područja.

Mladi istraživači Srbije su u cilju pružanja podrške formiranju Saveta korisnika u zaštićenim područjima, izradili Vodič za uspostavljanje Saveta korisnika, u kom se navodi okvir zakonom propisanih mera, daju pojašnjenja same uloge Saveta korisnika, navode koraci ka uspostavljanju, iskustva iz prakse i smernice za delovanje.

Kako je jedna od uloga Saveta korisnika da na funkcionalan način okupi različite institucije, organizacije, preduzetnike, udruženja građana i sve one koji žive i rade u zaštićenom području ili neposrednom okruženju i omogući bolje razumevanje za potrebe svih tih aktera i pomogne u balansiranju između strogih pravila zaštite i ekonomskih prioriteta, samim tim se ublažavaju nesporazumi, povećava transparentnost i efikasnost u radu i komunikaciji, produbljuje osećaj zajedništva.

Vodič je na raspolaganju upravljačima zaštićenih područja, kao okvir za postupanje. Za dodatnu vrstu podrške, koja uzima u obzir specifičnosti određenih područja, poput kapaciteta i potreba upravljača, projektni tim omogućava i konsultacije za razumevanje relevantnih zakonskih propisa, pomoć u identifikaciji ključnih zainteresovanih strana, organizovanje osnivačkog sastanka Saveta korisnika, kao i podršku u kasnijem planiranju rada Saveta, izradi Akcionog plana, i sve ono što je nužno za efikasno funkcionisanje Saveta.

Projekat „Zajedno za životnu sredinu“ će podržati uspostavljanje Saveta korisnika u najmanje 10 zaštićenih područja, kao model za pokretanje sličnih procesa u Srbiji. Saveti korisnika će povećati transparentnost upravljanja zaštićenim područjima i omogućiti učešće lokalnih zajednica (građana, malih preduzeća, poljoprivrednika i drugih korisnika) u odlukama o upravljanju zaštićenim područjima.

Celokupan vodič je dostupan ovde.