Osnivanjem Saveta korisnika Specijalni rezervat prirode "Kraljevac" dobija pomoć u upravljanju

18. 10. 2023.

 

Udruženje sportskih ribolovaca “Deliblatsko jezero”, koje upravlja Specijalnim rezervatom prirode “Kraljevac” osnovalo je 13. oktobra 2023. godine Savet korisnika ovog zaštićenog područja, koji će obezbediti efikasnije upravljanje kroz povezivanje sa lokalnom zajednicom.

Ovo je prvi takav savet u jednom zaštićenom području u Srbiji, mimo nacionalnih parkova kojima je to i zakonska obaveza, dok je za ostala zaštićena područja važna preporuka iz Zakona o zaštiti prirode. Utoliko je značaj ove inicijative veći, a podsticaj odluci upravljača da osnuje Savet, došao je uz podršku projekta “Zajedno za životnu sredinu.”

Cij uspostavljanja Saveta korisnika jeste da se usaglase interesi lokalnog stanovništva, korisnika rezervata, kao i organizacija, institucija i preduzeća koja posluju u zaštićenom području ili njegovoj neposrednoj okolini i da se dobrim upravljanjem pronađe prava mera između strogih pravila zaštite i drugih interesa.   

 „Važno nam je da se kroz Savet korisnika uspostavi mehanizam koji će da potpomogne dobro upravljanje i očuvanje prirodnih resursa na Kraljevcu” , izjavio je Aleksandar Sarmeš, upravnik Specijalnog rezervata prirode “Kraljevac”.

Savet korisnika SRP “Kraljevac” ima devet članova i okupio je ljude koji žive i rade na obodu Deliblatske peščare. Čine ga po jedan predstavnik iz Opštine Kovin, MZ “Deliblato”, TO opštine Kovin, JP “Vojvodina-šume”, OŠ “Paja Marganović” Deliblato, Udruženja lovaca “Deliblato”, predstavnik svih poljoprivrednika, jedan za sve privrednike na području, a među njima je i predstavnik Ekološkog udruženja seoskog turizma “Deliblato oaza”.

Osnivanje Saveta korisnika proteklo je u prijateljskoj atmosferi, istaknut je značaj buduće zajedničke saradnje na lokalnom nivou i razmeni novih ideja. Želja im je da rade na dugoročnom planiranju i zajedno doprinose očuvanju i zaštiti ovog područja. Istaknuto je da je potrebno da se radi na promociji značaja rezervata i njegovih turističkih potencijala kroz oživljavljavanje nekadašnjih manifestacija i saglasni su i u tome da će se pažnja posvetiti edukaciji i vraćanju dece prirodi,

Verujem da ćemo današnjim osnivanjem Saveta korisnika u Kraljevcu biti primer dobre prakse i podstaći i druge upravljače zaštićenih područja da uključe predstavnike svojih lokalnih samouprava, organizacija i udruženja čije se aktivnosti tu odvijaju”, rekao je Sarmeš i dodao da je važno da lokalna zajednica bude uključena na pravi način, kako bi Kraljevac ostao očuvano parče prirode.

Ovu pionirsku inicijativu podstakla je konsultantska podrška, smernice i praktični saveti sadržani u Vodiču za uspostavljanje Saveta korisnika koje su Mladi istraživači Srbije izradili kroz projekat “Zajedno za životnu sredinu.”

“Veliki deo projektnih aktivnosti Mladih istraživača Srbije namenjen je upravljačima zaštićenih područja, a oni će se sa svoje strane postarati da uključuju građane, kao što će to od danas činiti kroz Savet korisnika u Kraljevcu. Jedino tako naš zajednički posao na zaštiti i očuvanju prirode ima smisla”, naglasila je Aleksandra Dimić iz Mladih istraživača Srbije.

Projekat "Zajedno za životnu sredinu" sprovode Beogradska otvorena škola i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije, međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy, udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).