Održan četvrti Climathon Valjevo - događaj posvećen aerozagađenju

03. 11. 2023.

 

Organizacija iRevoulicija organizovala je četvrti po redu Climathon Valjevo događaj na temu aerozagađenja, u subotu 28. oktobra, sa početkom u 10:30 časova, u Centru za kulturu Valjevo. Program je koncipiran tako da odgovori na važna pitanja koja se tiču usklađivanja pravnih tekovina EU sa nacionalnim, javnim politikama zaštite vazduha, sa fokusom na grad Valjevo, kao i da osnaži dijalog između svih učesnika.


Događaj je započet okruglim stolom u kom su učešće uzeli programski menadžer delegacije EU za zaštitu životne sredine, Antoan Avinjon, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, u ime Zavoda za javno zdravlje Valjeva Biljana Mladenović, Žarko Vuković iz valjevske toplane, Branislava Matić, ekspert za javno zdravlje, Dejan Lekić iz Ekstremne Ekologije, Milenko Jovanović i Nacionalne Ekološke Asocijacije, Zorica Vuković iz Saveta za čist vazduh iz Valjeva, Bojan Simišić u ime Eko Straže, Ognjan Pantić u ime Beogradske Otvorene Škole, Nemanja Jeremić iz CRTA organizacije, predstavnici EKOblok mreže Žaklina Živković iz Polekola i Nikola Kolja Krstić iz Tvrđave. Moderatorka panela je bila Nataša Gligorijević, koordinatorka Eko Blok mreže. Da bi proces ostao transparentan, pobrinulil su se predstavnici Marjia Petrović Marković iz portala Valjevska Posla, Slobodan Ćirić iz štampanog nedeljenika Napred kao i Branka Jevtić u ime lokalne televizije Valjevo +.

U nastavku programa, kroz tri predavanja pružili smo odgovore koji se tiču svih građana Valjeva u vezi sa nedoumicama ali i odgovornosti nacionalnih i lokalnih institucija kada je ova tema u pitanju. Branislava Matić, govorila je o uticaju aerozagađenja na naše zdravlje, kao najvažnije komponente u dijalogu kao posledice lošeg kv. vazduha. Nakon toga, održali smo panel diskusiju na temu industrijskog zagađenja sa predstavnicima EKOblok mreže u kome su učestvovali predstavnici iz Novog Pazara, Leskovca, Smederava, Beograda ali i publika koja nije odustala od programa i nakon 6 sati sadržaja.

Treći blok smo posvetili edukativnom sadržaju i kroz dve radionice namenjene predstavnicima OCD i lokalnih medija iz gradova širom Srbije na kojima smo uspostaviti naš mehanizam- od prikupljanja podataka o kvalitetu vazduha, do emotivanja istih putem aplikacjie xEco vazduh, u realnom vremenu, po EU indeksu kv. Vazduha.

Ulaz na događaj je bio besplatan, a projektni tim iRevolucije je poziv uputio i predstavnicima Ministarstva životne sredine, Ministarstva odbrane, Agenciji za zaštitu životne sredine kao i predstavnicima najvećeg pojedinačnog zagađivača HK Krušik, ali nismo dobili odgovor.

Svake godine od posledica zagađenog vazduha u Valjevu prerano izgubi život 242 osobe prema metodologiji Svetske zdravstvene organizacije.U izveštaju koji o stanju kvaliteta vazduha Republici Srbiji iz 2021. godine, koji objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine, grad  Valjevo pripada najlošijoj, sa prekomerno 174 zagađena dana, ali i trenutni lider u 2023. godini. 

 

Climathon je organizovan u okviru programa podrške "Menjaj na zeleno!" koji je deo petogodišnjeg projekta "Zajedno za životnu sredinu" koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Izvor fotografija: iRevolucija