Organizacija Porečje Vučje održala je prvu radionicu za poljoprivrednike u okviru projekta „Odlaganje ambalažnog otpada od pesticida“

13. 11. 2023.

 

Organizacija Porečje Vučje organizovala je 12. novembra  prvu od tri planirane radionice za poljoprivrednike u okviru projekta „Odlaganje ambalažnog otpada pesticida“. Radionica je organizovana u svečanoj sali Doma kulture u Vučju, a u aktivnostima su učestvovali zainteresovani poljoprivredni proizvođači iz ovog mesta. Organizaciju Porečje Vučje podržali su predstavnici pojedinih lokalnih ekoloških organizacija i neformalnih grupa, predstavnici Kulturnog centra Vučje i Mesne zajednice Vučje.

Na radionici su se prisutni bavili uticajem ambalažnog otpada od pesticida na životnu sredinu, mogućnostima tretmana i odlaganja ove vrste otpada, javnim politikama koje regulišu upravljanje ovom vrstom otpada, kao i pronalaženjem najprihvatljivijeg modela za rešavanje ovog problema na lokalnom nivou i na nivou grada Leskovca .

Možda je najvažnije bilo čuti kako se poljoprivredni proizvođači odnose prema ovom problemu i da li imaju neke predloge kako da ga reše na odgovarajući način. Učesnici radionice su izrazili spremnost da se uključe i u druge aktivnosti organizacije Porečje Vučje u okviru ovog projekta, uključujući akcije čišćenja reke, odvajanje ambalažnog otpada od pesticida na izvoru, kao i proces zalaganja kod lokalnih donosilaca odluka za adekvatno i održivo rešenje problema ambalažnog otpada od pesticida.

U narednom periodu slede još dve radionice, u Čukljeniku i Nakrivnju. Porečje Vučje se nada ništa manjem interesovanju i odzivu poljoprivrednika da učestvuju u aktivnostima i pruže podršku za postizanje očekivanih rezultata.

Cela vest dostupna je i na portalu jugpress.com.


Projekat „Odlaganje ambalažnog otpada od pesticida“ sprovodi se u okviru programa podrške "Menjaj na zeleno!" koji je deo petogodišnjeg projekta "Zajedno za životnu sredinu" koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Autori fotografija: Udruženje građana Porečje-Vučje