Info dani programa podrške "Radimo za prirodu!" - prilika za održivi razvoj i očuvanje životne sredine

24. 11. 2023.

 

Udruženje ENECA, iz Niša, u narednim nedeljama organizuje info dane (informativne događaje) na kojima će biti predstavljen javni poziv za program podrške "Radimo za prirodu!", pružajući svim zainteresovanima priliku da se upoznaju sa prijavnim procesom, kriterijumima selekcije i koracima ka uspešnoj prijavi.

 

RASPORED INFO DANA PROGRAMA PODRŠKE "RADIMO ZA PRIRODU!"

      27.11.2023 - NOVI PAZAR – ZAŠTIĆENO PODRUČJE GOLIJA


       01.12.2023. – KURŠUMLIJA - PARK PRIRODE RADAN PLANINA

 

      04.12.2023.  - BAČKI MONOŠTOR - SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE GORNJE PODUNAVLJE

 

      08.12.2023. – KNJAŽEVAC - PARK PRIRODE STARA PLANINA

 

      11.12.2023. - DONJI MILANOVAC – NACIONALNI PARK ĐERDAP

 

      13.12. 2023. - ONLINE ZOOM INFO DAN ZA SVIH 5 ZAŠTIĆENA PODRUČJA

 

O PROGRAMU

Program "Radimo za prirodu!" pruža podršku registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, seoskim turističkim domaćinstvima, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima i fizičkim licima da kandiduju projekte usmerene na očuvanje životne sredine i lokalnih zajednica. Do 31. avgusta 2027. godine, program će podržati najmanje 40 poslovnih poduhvata, nudeći im finansijsku i nefinansijsku podršku u iznosu od 5 do 10 hiljada američkih dolara.


KAKO SE PRIJAVITI

Rok za podnošenje projektnih ideja je 25. decembar 2023. godine, do 23:59 časova. Prijava za učešće na Programu Radimo za prirodu! dostavlja se isključivo elektronskim putem na adresu konkurs@eneca.org.rs . Projektni predlozi koji budu dostavljeni na drugi način neće biti razmatrani.

Više informacija o smernicama podnošenja projekata možete pronaći na sajtu: zazivotnusredinu.bos.rs

 

VAŽNOST ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Srbija se suočava s izazovima očuvanja biodiverziteta i zaštite životne sredine. Samo 8,18% teritorije Srbije je zaštićeno, što zaostaje za regionalnim prosekom. Program "Radimo za prirodu!" ima za cilj podržati inovativne poslovne poduhvate, olakšavajući prelazak na održive poslovne modele i doprinoseći razvoju u zaštićenim područjima.

 

POZIV ZA UČEŠĆE

Milivoje Jovanović, programski menadžer ENECA, poziva sve zainteresovane pojedince i organizacije da se prijave za Program podrške "Radimo za prirodu". Očekuje se da će odabrani projekti doprineti smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu, podržati lokalne zajednice i unaprediti svest o održivim poslovnim modelima.

Budite deo rešenja! Vaša ideja može doprineti očuvanju prirode i unapređenju ekonomske održivosti zajednica.

Više informacija o programu možete pronaći na sajtu: zazivotnusredinu.bos.rs

 

PARTNERI NA PROJEKTU "ZAJEDNO ZA ŽIVOTNU SREDINU"

Ovaj program podrške je deo petogodišnjeg projekta „Zajedno za životnu sredinu“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ). Ostali projektni partneri su ENECA, Američka privredna komora u Srbiji (AmCham), Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), globalna organizacija The Nature Conservancy (TNC) i Mladi istraživači Srbije (MIS).