Širenje mreže za monitoring vazduha: 200 novih senzora koji će meriti kvalitet vazduha širom Srbije

13. 11. 2023.

 

Beogradska otvorena škola je 8. novembra 2023. godine okupila više od 40 pojedinaca iz mreže za monitoring vazduha u sredinama širom Srbije kako bi razmenili iskustva u borbi za čist vazduh i predstavili rezultate svog dosadašnjeg rada.


Aktivisti su dobili smernice na koji način mogu da osmisle i unaprede svoje zagovaračke inicijative, a na osnovu diskusije definisani su glavni zaključci i prioriteti aktivističke mreže za naredni period. Aktivistima je predstavljen senzor za merenje kvaliteta vazduha nove generacije koji će biti instaliran u gradovima i opštinama u kojima nije uspostavljen zvaničan monitoring kvaliteta vazduha. 

Na sastanku je bilo reči o značaju postojanja mreže građanskog merenja kvaliteta vazduha, uzimajući u obzir kapacitete, kao i pravovremenost državnog monitoringa, ali i značaj informisanja javnosti o ovom problemu. Problem zagađenog vazduha nije problem koji se pojavio nedavno i za njegovo rešavanje je potrebna saradnja Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, lokalnih samouprava kao i svih ostalih relevantnih aktera. Prisutni su, potom, imali priliku da budu deo tematskih grupa na kojima su obradili sličnu problematiku, razmenili iskustva i dobili smernice od facilitatora na koji način da osmisle i unaprede svoje zagovaračke inicijative.

U okviru projekta Zajedno za životnu sredinu planirano je da se u narednom periodu podeli ukupno 200 novih senzora, kao i proširenje mreže aktivista sa kojima će BOŠ sarađivati. Okupljeni aktivisti su dan nakon sastanka, prisustvovali konferenciji „Čoveče ne guši se“  na kome je glavna tema bio godišnji Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2022. godinu koji objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA), na osnovu kog smo tek u oktobru mesecu saznali šta smo disali u 2022. godini.

Više o samoj konferenciji čitajte na sajtu Beogradske otvorene škole: bos.rs