Zagađenje vazduha u Valjevu je znak za uzbunu

30. 01. 2024.

 

Kada je zagađenje vazduha opasno po zdravlje u Valjevu, treba koristiti znak za uzbunjivanje, odnosno sirenu! Nabaviti za vrtiće i škole prečišćivače vazduha da se zaštiti zdravlje najmlađih sugrađana. To su najznačajniji zaključci koji su se čuli na radionici o uticaju aerozagađenja na zdravlje, koju je organizovao Lokalni odgovor iz Valjeva. Govornice na radionici bile su dr Vesna Krstevski, specijalista patologije i Slađana Stanković, sanitarno-ekološki inženjer Zavoda za javno zdravlje u Valjevu. 

Događaj, realizovan u sklopu projekta „Zajedno za životnu sredinu” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi  Beogradska otvorena škola (BOŠ), okupio je dvadesetak učesnika, zainteresovane građane, lokalne novinare i zdravstvene i javno-zdravstvene radnike iz Valjeva. 

Doktorka Krstevski je navela da je aerozagađenje jedan od vodećih faktora koji narušavaju zdravlje svih starosnih grupa. Po njenim rečima, najosetljivija grupacija su deca. Smatra se da prvih 1000 dana života određuje zdravstveni status svakog pojedinca. Štetni efekti zagađenog vazduha se ispoljavaju i pre rođenja, u periodu fetalnog razvoja i mogu dovesti do spontanih pobačaja, mrtvorođenosti, prevremenog rađanja sa anomalijama i drugim nepravilnostima. Dugotrajna izloženost dece zagađenom vazduhom utiče na njihov fizički i neuro razvoj, na razvoj svih organa i imuniteta. Česte infekcije respiratornih organa, smanjenje kognitivnih sposobnosti, alergije, dijabetes i gojaznost su deo liste bolesti dece koje su dokazano dovedene u vezu sa aerozagađenjem. 

Aerozagađenje sa jedne strane neminovnost, ali čini se često kao posledice neodgovornog ponašanja, kako pojedinaca, tako i društva u celini!“- istakla je zabrinuto dr Vesna Krstevski. 

Od pre nekoliko meseci građani mogu na sajtu Zavoda za javno zdravlje Valjeva videti nivoe zagađenosti vazduha u realnom vremenu, rekla je na radionici Slađana Stanković iz ove javnozdravstvene ustanove. Ona je kazala da su zaposleni u Zavodu nedavno na sopstvenu inicijativu, ali i pod pritiskom javnosti, objavili na sajtu Zavoda upozorenje da građani ne bi trebalo da izlaze napolje, da je zagađenost vazduha opasna po zdravlje, na dan kada je Valjevo bilo svetski rekorder po zagađenosti. 

„Broj dece sa respiratornim bolestima za 5% je veći od republičkog proseka, dok je broj adolescenata za 10-15% veći od republičkog proseka. To upućuje na specifičnost Valjeva, odnosno delovanja okruženja na zdravlje ljudi, a nije teško zaključiti vezu sa aerozagađenjem“-rekla je na radionici Slađana Stanković, govoreći o podacima iz istraživanja Zavoda za javnog zdravlje koje se odnosi na period 2016-2020. godinu. Ona je istakla da je potrebno da Valjevo dobije dodatne državne merne stanice, kako bi ljudi mogli biti preciznije obavešteni i kako bi bila praćena zagađenost različitih delova grada. 

Jedna od učesnica, zabrinuta majka, Ana Brajović pitala je kako da zaštiti svoje dete koje ima tek sedamnaest meseci? Da li je jedino rešenje prečišćivač vazduha koji je skup ili može na neki drugi način da doprinese da bar u kući njeno dete bude zaštićeno od zagađenja? Novinarka portala Valjevska posla, Marija Marković se zapitala kako bi mogla da pokrene Savet za javno zdravlje koji i dalje samo postoji na papiru. Gordana Jelisavčić rekla da je zbog aerozagađenja otišla iz Valjeva na selo. Biljana Mladenović, fizikohemičarka Zavoda za javno zdravlje je ukazala da je merenje kvaliteta vazduha kod OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“ u Suvoborskoj ulici u Valjevu pokazalo višestruko niže koncentracije čađi otkada je nekoliko zgrada i javnih objekata prešlo na grejanje preko JKP Toplana.  

Govoreći o građanskom aktivizmu, Tatjana Petković, moderatorka radionice je primetila da se dešavaju neki pomaci u ovoj borbi, ali su mali i nedovoljni. Podsetila je učesnike da Lokalni odgovor već četvrtu godinu obaveštava javnost o aerozagađenju u akciji Aero alarm, ali da su pokrenute i građanske inicijative kao što je Savet za čist vazduh koji okuplja aktiviste i stručnjake iz različitih oblasti koji su u prethodnom periodu imali više predloga usmerenih za rešavanje problema aerozagađenja. Početkom 2023. godine Lokalni odgovor je pokrenuo inicijativu besplatnog priključka za grejanje, koja je nakon sastanaka, kako sa rukovodiocima JKP Toplana, tako i sa zainteresovanim građanima i upravnicima zgrada, koja je na samom kraju godine rezultirala usvajanjem odluke od strane Skupština grada Valjeva, kojom će u naredne dve godine priključci na JKP Toplana biti besplatni za građane. 

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevukoju  podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta Zajedno za životnu sredinu, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham). 

Autori fotografija: Valjevska posla