Poljoprivrednci u tri sela u porečkom kraju počinju da odvajaju ambalažni otpad od pesticida

02. 04. 2024.

 

U okviru projekta ,,Zbrinimo ambalažni otpad od pesticida“ koji sprovodi organizacija Porečje iz Vučja trenutno je u toku akcija odvajanja nepovratne ambalaže sredstava za zaštitu bilja u 53 poljoprivredna gazdinstva porečjanskog kraja. Ovo je jedna od ključnih aktivnosti na projektu jer predstavlja jedno od mogućih rešenja problema ambalažnog otpada od pesticida.

Trenutno gradjanima nije omogućeno odvajanje ove vrste otpada od ostalog komunalnog otpada. Većina ovaj otpad odlaže zajedno sa ostalim komunalnim otpadom, mnogi nažalost ostavljaju na njivama, pored puteva, ili u reku, a tek poneki poljoprivrednik odvaja, ali na kraju tu vreću opet baci u komunalni otpad.

„Veliki broj poljoprivrednika je pokazao samostalno interesovanje za odvajanje ove vrste ambalaže, jer su i sami imali problem sa njenim odlaganjem, drugi su dobili motivaciju na radionicama, a do ostalih su došli naši volonteri kampanjom od gazdinstva do gazdinstva. Poljoprivrednici će ambalažu sredstava za zaštitu bilja odvajati u posebne plastične vreće koje smo obezbedili za svako domaćinstvo. Svaki od poljoprivrednika dobio je smernice o načinu rukovanja nepovratnom ambalažom i načinu privremenog odlaganja ovog otpada“, kaže Milica Jović, koordinatorka projekta.

U narednom periodu, organizacija Porečje će specijalnim kamionom obići 53 gazdinstva iz 3 sela i od poljoprivrednika preuzeti celokupnu količinu ambalažnog otpada od pesticida. Na ovaj način pružiće se jedan novi vid bespatne usluge poljoprivredncima, koji će nadalje moći bez problema i uskladu sa zakonom da postupaju sa ovom vrstom ambalaže koja spada u grupu opasnog otpada.

Projekat ,,Zbrinimo ambalažni otpad od pesticida“ ulazi u završnu fazu realizacije i ima za cilj pronalaženje najprihvatljivijeg modela za odvajanje ambalažnog otpada od pesticida od ostalog komunalnog otpada u granicama zakonskih propisa. Projektom su obuhvaćeni najveći poljoprivredni proizvodjači u 3 lokalne zajednice porečjanskog kraja, a u saradnji sa njima i drugim ekološkim organizacijama na lokalu sprovedene su planirane aktivnosti i akcije u cilju postizanja predviđenih rezultata.

Ovu inicijativu organizacije Porečje-Vučje podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorenaškola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladimistraživačima Srbije (MIS), međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC),udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Autori fotografija: UG Porečje-Vučje i JUGpress