Dodelom priznanja „Volonteri prirodi po meri“ obeležen Međunarodni dan biodiverziteta

23. 05. 2024.

  
Povodom Međunarodnog dana biodiverziteta 22.maja 2024. godine, Mladi istraživači Srbije (MIS) su u okviru projekta “Zajedno za životnu sredinu” drugu godinu za redom dodelili priznanje „Volonteri prirodi po meri“ .


Na Poziv za nominaciju volontera, koji su Mladi istraživači Srbije objavili početkom aprila meseca, pristiglo je 16 prijava, uglavnom iz ekoloških organizacija, a značajan broj i iz prosvetnih ustanova. Komisija, u kojoj su bili Marijana Josipović iz JP “Nacionalni park Tara”, Jovana Dragić May iz IUCN-a, i Aleksandar Ristić, menadžer volonterskog programa MIS-a, pažljivo je pregledala i za volonterski doprinos najbolje ocenila sledećih pet prijava, navedenih po azbučnom redu:

  • Vesna Stanimirović, iz Sremske Mitrovice
  • Damir Bećirbašić, iz Prijepolja
  • Zoran Savković, iz Aleksandrovca
  • Radojica Puač, iz Šida
  • Solfina Jovanović, iz Carevca

Dobitnik ovogodišnjeg priznanja je Zoran Savković iz Aleksandrovca, koji je osvojio najviše ocene komisije. Zoran je neumoran čuvar prirode svog kraja, čiji je dugogodišnji i posvećeni volonterski rad na zaštiti prirode usmeren ka Aleksandrovačkoj župi, planinama Kopaonik i Goč. U župskim selima, uspeo je da motiviše institucije i lokalnu zajednicu da preduzme konkretne korake, kao što je uklanjanje divlje deponije u selu Grčak. Zoran je pokrenuo inicijativu protiv ispuštanja opasnih materija u Trnavačku reku, vodio je akciju za zabranu rada postrojenja za proizvodnju asfalta u selu Novaci, borio se protiv izgradnje kamenoloma na lokalitetu Rađevice i inicirao revitalizaciju tog lokaliteta. Njegov volonterski rad i aktivnosti usmerene na zaštitu prirode i poboljšanje kvaliteta života ljudi prepoznati su u lokalnoj zajednici, a i šire. Zoran je uzor, vođa i pokretač promena u borbi za očuvanje prirode i kroz svoj dosadašnji rad i posvećenost, uspeo je da motiviše i inspiriše ljude različitih generacija, naročito mlade, da se aktivno uključe i deluju na očuvanju prirode.

“Veoma sam počastvovan ovim priznanjem. Moja najveća satisfakcija jeste rad na terenu i mogućnost da svoja znanja prenesem dalje, posebno mlađim generacijama. Želim da svojim ličnim primerom i postignutim rezultatima pokrenem i druge da aktivno učestvuju i da im pomognem da prevaziđu prepreke kada je u pitanju očuvanje prirode. Nagrada mi je i podsticaj da još bolje radim, na širenju svesti o ekološkim pitanjima i značaju očuvanja prirode, naročito među decom” rekao je Zoran Savković.

Priznanje „Volonteri prirodi po meri“ je samo jedan od načina kako Mladi istraživači Srbije, kroz projekat „Zajedno za životnu sredinu“ stvaraju povoljnije uslove za volontiranje i omogućavaju bolju zaštitu prirode.

“Ova nagrada ima za cilj da promoviše značaj uključivanja volontera u aktivnosti zaštite prirode, da podstakne inicijative pojedinaca i organizovanih grupa, kao i da istakne vrednosti volonterskog rada. Nastojimo da stimulišemo građane da se uključe u očuvanje biodiverziteta i procese donošenja odluka, kao i da sarađuju sa upravljačima zaštićenih područja u želji da proširimo zajednicu onih sa kojima delimo viziju i strast ka očuvanju prirode”, izjavila je povodom dodele priznanja Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije.

Svečana dodela priznanja, kao i obeležavanje Međunarodnog dana biodiverziteta, održani su na Velikom ratnom ostrvu, zaštićenom području u srcu Beograda. Organizovan je i “Biodiverzitetski piknik”, a učesnici su imali priliku da uživaju u šetnji po Velikom ratnom ostrvu, uz podršku upravljača zaštićenog područja, JKP “Zelenilo Beograd.”

Projekat „Zajedno za životnu sredinu“ sprovode Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije (MIS), Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), udruženjem ENECA, međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC) i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).