Program podrške “Zajedno za zaštićena područja” – Rezultati konkursa

27. 05. 2024.


U okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu” koji Mladi istraživači Srbije realizuju sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) i ostalim partnerima na projektu, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), urađeno je detaljno istraživanje „Potrebe lokalnog stanovništva za pristup informacijama u vezi sa upravljanjem zaštićenim područjima“. Ovo istraživanje nam je omogućilo bolje razumevanje stavova, navika, i potreba stanovnika u zaštićenim područjima. Analizom rezultata, došli smo do zaključaka na osnovu kojih smo osmislili Program podrške upravljačima “Zajedno za zaštićena područja”.


Konkurs za 2024. godinu za aktivnosti koje unapređuju transparentnost upravljanja zaštićenim područjima i komunikaciju s lokalnim stanovništvom, bio je otvoren od 4. do 19. aprila 2024. godine. Priliku da konkurišu za program, dobilo je 37 Upravljača zaštićenih područja, od koji se četiri prijavilo na konkurs. O izboru projekata odlučivala je petočlana Evaluciona komisija. U prvom, od ukupno četiri godišnja ciklusa, koji će se odvijati do avgusta 2027. godine odabrana su sledeća dva područja:

 

Čestitamo i zahvaljujemo se svima koji su učestvovali!

Program se realizuje u okviru petogodišnjeg projekta „Zajedno za životnu sredinu“ koji sprovode Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), udruženjem ENECA, međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC) i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).