Zeleno znači zajedno - Priče o uspešnim inicijativama

24. 07. 2024.

 

Istraživanja pokazuju da građani Srbije veoma retko učestvuju u formalnim procesima donošenja odluka o javnim politikama, naročito kad govorimo o zaštiti životne sredine. Samo dva procenta je učestvovalo u formalnim procesima odlučivanja, dok 12% građana učešće u protestima vidi kao jedini način uticaja na nosioce vlasti. Najčešće i ne verujemo da zaista možemo nešto da promenimo, a procedure smatramo suviše komplikovanim.

Sličan trend je prisutan i kod udruženja građana. Organizacije nemaju poverenja u formalne procese donošenja odluka niti u stvarne mogućnosti da na njih utiču i ukazuju da je pravni okvir za participaciju previše birokratizovan.

Čista i zdrava životna sredina je javno dobro. Ona pripada nama i neophodno je da imamo uvid u to šta se odlučuje, kao i da to znamo na vreme. Ko zna, taj i učestvuje, a kada damo svoje predloge i komentare, važno nam je da dobijemo povratnu informaciju da li su razmotreni, prihvaćeni ili zašto nisu?

„Menjaj na zeleno!” je poziv Beogradske otvorene škole (BOŠ) organizacijama civilnog društva i medijima širom Srbije da unaprede znanja i veštine za praćenje javnih politika u vezi sa zaštitom životne sredine i da informacije o kvalitetu tih politika učine dostupnim lokalnim zajednicama na koje one utiču.

Ovaj program je, u prvoj od četiri godine koliko će trajati, podržao ukupno deset inicijativa organizacija i njihovih partnera, uključujući i one iz redova medija. Podstakao ih je da prepoznaju probleme koji se tiču životne sredine u svojim lokalnim zajednicama, pokrenu promene i aktivno angažuju građane kada je reč o donošenju odluka.

Svaka od priča koje slede govori o 1.) izgradnji znanja i veština, 2.) dostupnosti informacija, 3.) učešću u odlučivanju i 4.) zagovaranju za zaštitu prirode, vazduha i voda, adekvatno upravljanje otpadom i vladavinu prava u životnoj sredini.

Program „Menjaj na zeleno!” Beogradska otvorena škola realizuje u okviru šireg projekta „Zajedno za životnu sredinu” uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije, međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy, udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham). Zajedno podržavamo bolje upravljanje prirodom u Srbiji, podstičemo privatni sektor u efikasnijoj raspodeli i korišćenju prirodnih resursa, osnažujemo građane, medije i organizacije civilnog društva u zalaganju za čistu životnu sredinu i odgovorne javne vlasti.

Nadamo se da će vas ove inicijative inspirisati da menja(j)te na zeleno i u vašoj zajednici, a to znači — zajedno!

Cela brošura o podržanim inicijativama dostupna je OVDE.