Završen prvi ciklus programa podrške “Zajedno za zaštićena područja”

20. 09. 2024.

 

Program „Zajedno za zaštićena područja“, koji sprovode Mladi istraživači Srbije, pruža podršku upravljačima zaštićenih područja sa ciljem unapređenja transparentnosti, komunikacije i saradnje s lokalnim zajednicama. U prvom ciklusu programa, koji je završen krajem avgusta 2024,godine podržana su dva upravljača zaštićenih područja: Turistička organizacija Sjenica za Specijalni rezervat prirode „Peštersko polje“ i Javno preduzeće „Nacionalni park Tara“.

Tokom jula i avgusta Nacionalni park Tara realizovao je projekat pod nazivom „Zajedno protiv šumskih požara, koji je uključivao radionice i predavanja o prevenciji požara, okupivši lokalnu zajednicu i stručnjake. Ove aktivnosti su značajno doprinele podizanju svesti i znanja o rizicima od šumskih požara, dok su istovremeno uspostavile bolju komunikaciju između upravljača nacionalnim parkom/zaštićenim područjem i drugih relevantnih organizacija. Takođe, postavljene su informativne table koje upozoravaju posetioce na dnevne rizike od požara i podstiču na odgovorno ponašanje. Ova inicijativa, koja doprinosi dugoročnom infomisanju javnosti, je posebno važna s obzirom na požare koji su ovog leta pogodili NP Tara.

Na jugozapadu Srbije, Turistička organizacija Sjenica sprovela je projekat „Očuvanje Pešterskog polja“, koji je imao za cilj da informišu posetioce i podstaknu njihovo aktivno uključivanje u zaštitu prirodnog nasleđa i njegovo očuvanje. Poboljšana je dostupnost informacija o ključnim vrednostima zaštićenog područja kroz postavljanje drvenih informativnih tabli na odabranim lokalitetima unutar Specijalnog prirodnog rezervata Peštersko polje. Ove table, omogućavaju posetiocima lakši pristup informacijama o lokalnoj flori, fauni i značajnim mestima, kao i bolje razumevanje prirodnih bogatstava rezervata i njegovog značaja.

Ovi projekti pokazali su da uz odgovarajuću finansijsku podršku, upravljači mogu značajno unaprediti informisanost i uključivanje lokalnih zajednica u očuvanje prirodnih vrednosti. Uspešna realizacija ovih inicijativa otvara prostor za dalju saradnju sa upravljačima koji kroz naredne cikluse programa mogu da konkurišu za svoje inicijative i unaprede upravljanje zaštićenim područjima.

Osim podrške projektima upravljača zaštićenih područja, Mladi istraživači Srbije sprovode i druge aktivnosti kojima se podstiče saradnja građana i zainteresovanih strana sa upravljačima. Mladi istraživači Srbije su, između ostalog, izradili Vodič za uspostavljanje Saveta korisnika u zaštićenim područjima koji pruža okvir za formiranje Saveta, koji okuplja različite aktere i omogućava bolje razumevanje potreba lokalne zajednice. Preporučujemo Vodič, kao dodatni resurs koji može biti koristan za sve upravljače i koji može značajno da doprinose povećanju transparentnosti i efikasnosti u upravljanju zaštićenim područjima.

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju i stvaranje dugoročnih rešenja za zaštitu životne sredine, možete da pogledate kako je izgledao poziv prvog ciklusa za program podrške „Zajedno za zaštićena područja“. Pratite aktivnosti MIS-a i prijavite se za sledeći ciklus podrške, koji će biti objavljen na jesen 2024. godine i biće otvoren za prijave kraja godine.

Program podrške “Zajedno za zaštićena područja” se realizuje u okviru petogodišnjeg projekta „Zajedno za životnu sredinu“  koji sprovode Beogradska otvorena škola i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbijemeđunarodnom organizacijom The Nature Conservancyudruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).