Održan dvodnevni seminar za upravljače zaštićenih područja u Kladovu

30. 09. 2024.

 

Uz podršku projekta „Zajedno za životnu sredinu“, Ministarstvo za zaštitu životne sredine organizovalo je dvodnevni seminar za upravljače zaštićenih područja Srbije, koji je održan 25. i 26. septembra u Kladovu. 

Ovom skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva, upravljači zaštićenih područja, stručnjaci iz Zavoda za zaštitu prirode, Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, kao i predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Cilj seminara, koji Ministarstvo organizuje svake godine, bio je da okupi ključne aktere iz oblasti zaštite prirode kako bi se zajednički razgovaralo o unapređenju sistema upravljanja zaštićenim područjima.

Fokus ovogodišnjeg događaja bio je na izazovima s kojima se suočavaju čuvari zaštićenih područja, kao i na inovacijama i primeni dobrih praksi iz okruženja u vezi sa planovima upravljanja.

Partneri na projektu „Zajedno za životnu sredinu“ , predstavili su rezultate analize o unapređenju kapaciteta i kompetencija upravljača zaštićenih područja, koju je izradila Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN). Učesnici su takođe diskutovali o ekosistemskim uslugama i važnosti uključivanja lokalne zajednice i drugih zainteresovanih strana u procesu upravljanja.

                                   

Jedan od ključnih segmenata seminara bio je unapređenje veština pisanja projekata, s ciljem obezbeđivanja dodatnih finansijskih sredstava za održivo upravljanje zaštićenim područjima.

Seminar je omogućio učesnicima da razmene iskustva, podele izazove sa kojima se suočavaju i razgovaraju o aktuelnim temama u oblasti zaštite prirode. Projekat „Zajedno za životnu sredinu“ nastaviće da pruža podršku ovakvim događajima i u budućnosti.

 

Izvor fotografija: BOŠ