Obuka za upravljače zaštićenih područja: Pisanje projekata kao ključ za održivo finansiranje zaštite prirode u Srbiji

02. 09. 2024.

 

U okviru projekta "Zajedno za životnu sredinu", Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) održala je 29. i 30. avgusta 2024. godine dvodnevnu obuku za upravljače zaštićenih područja o osnovama pisanja projekata. Cilj treninga bio je da se upravljači u Srbiji upoznaju sa elementima potrebnim za pisanje uspešnih projektnih predloga, čime bi poboljšali svoje šanse za obezbeđivanje dodatnih sredstava neophodnih za efikasno upravljanje zaštićenim područjima i očuvanje biodiverziteta. 

Zaštićena područja u Srbiji suočavaju se sa specifičnim izazovima u pogledu upravljanja i očuvanja biodiverziteta, koji zahtevaju dodatnu podršku i resurse. U okviru projekta “Zajedno za životnu sredinu”, kroz Studiju o proceni potreba za razvojem kapaciteta i kompetencija, izdvojene su prioritetne teme i oblasti za unapređenje rada upravljača. 

Jedan od zaključaka pomenute Studije je i da postoji prostor za dalje jačanje kapaciteta na individualnom, organizacionom i sistemskom nivou, posebno u oblastima strateškog planiranja, upravljanja resursima i komunikacije,” ističe Jovana Dragić May iz IUCN-a. “Pronalaženje novih, kreativnih načina za obezbeđivanje održivog finansiranja je svakako značajan izazov za upravljače zaštićenih područja. Ova obuka je osmišljena kao korak napred ka rešenju, budući da joj je cilj jačanje znanja i veština u identifikaciji potreba, razradi ideja, pisanju projekata i praćenju njihovog sprovođenja,“ dodaje Dragić May.

Obuku je prošlo 23 predstavnika upravljača zaštićenih područja u Srbiji i Ministarstva zaštite životne sredine, koji su stekli uvid u konkretne veštine pisanja projekata, ali i saznali šta različiti donatori očekuju od predloga projekata prilikom apliciranja za raznosvrsne vidove podrške. S obzirom na složenost zadatka upravljanja, od ključnog je značaja da upravljači razviju sposobnosti za izradu kvalitetnih projekata, kako bi mogli uspešno da konkurišu za sredstva. Projekti koji se finansiraju iz različitih izvora ne samo da pružaju dodatna finansijska sredstva, već i omogućavaju implementaciju inovativnih rešenja i praksi koje mogu značajno unaprediti očuvanje prirodnih resursa.

Ovo je prva u nizu obuka sa kojima će IUCN i partneri nastaviti u narednom periodu u saradnji sa nadležnim institucijama, a u skladu sa zaključcima Studije, kako bi se poboljšala efikasnost i delotvornost upravljanja. Učesnicima obuke predstavljen je i program podrške ”Zajedno za zaštićena područja” koji sprovode Mladi istraživači Srbije, kao i druge aktivnosti na projektu koje su namenjene upravljačima. 

Obuka je realizovana u okviru petogodišnjeg projekta „Zajedno za životnu sredinu“ koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), udruženjem ENECA, međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC) i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham). 

 

Izvor fotografija: IUCN