Mladi istraživači Srbije obeležili Međunarodni dan biodiverziteta dodelom priznanja „Volonteri prirodi po meri“

22. 05. 2023.

Amir Hamzagić, Beta

 

U ponedeljak 22.maja 2023. godine, na Međunarodni dan biodiverziteta, Mladi istraživači Srbije (MIS) organizovali su dodelu priznanja „Volonteri prirodi po meri“ za izuzetan volonterski angažman na polju zaštite prirode u okviru projekta “Zajedno za životnu sredinu” čiji je cilj unapređenje zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji.

Svečana dodela priznanja i obeležavanje Međunarodnog dana biološke raznovrsnosti održano je na obali Dunava, nadomak Velikog ratnog ostrva, zaštićenog područja u samom srcu Beograda, uz prisustvo donatora, partnera, saradnika, volontera, predstavnika neformalnih grupa i civilog društva, čiji je mandat ali i životno opredeljenje -  zaštita prirode.

“Cilj nagrade je da promoviše značaj uključivanja volontera u aktivnosti zaštite prirode, da podstakne inicijative pojedinaca i organizovanih grupa, kao i da pokaže vrednosti volonterskog rada.

Nastojimo da stimulišemo građane da se uključe u očivanje biodiverziteta i sarađuju sa upravljačima zaštićenih područja,  jer nam je želja da  povećamo zajednicu onih sa kojima delimo viziju i strast ka očuvanju prirode,” izjavila je Tanja Petrović, direktorka Mladih istraživača Srbije.

Dobitnica ovogodišnjeg priznanja “Volonteri prirodi po meri” je Aida Paljevac, volonterka i aktivistkinja iz Nove Varoši, nadaleko poznata po predanom volonterskom angažmanu na očuvanju planine Zlatar i okoline. Aidin volonterski rad i aktivizam kroz neformalnu grupa građana Studenac čija je Aida i jedna od osnivačica, inspiracija su mnogim entuzijastima koji se zalažu da se zaštiti i sačuva od uništenja ne samo planina Zlatar, već i druga prirodna bogatstva i resursi novovaroške opštine.

“Ovo priznanje nam je bitno jer je prepoznata borba naše grupe na lokalu ka očuvanju životne sredine i poboljšanja kvaliteta života unutar naše zajednice”, rekla je Aida i dodala da je nagrada podstrek da nastave sa aktivnostima koje doprinose stvaranju prilika za ostvarenje jednakih prava na zdravu životnu sredinu i život po meri prirode.

Nagrada „Volonteri prirodi po meri” je samo jedan od načina kako Mladi istraživači Srbije, kroz projekat „Zajedno za životnu sredinu“ stvaraju povoljnije uslove za volontiranje i omogućavaju bolju zaštitu prirode.