Konferencija: predstavljanje projekta „Zajedno za životnu sredinu“

25. 01. 2023.

 

U okviru petogodišnjeg projekta Zajedno za životnu sredinu, Beogradska otvorena škola organizuje uvodnu konferenciju u sredu 22.marta 2023. godine (Svetski dan voda), kako bi informisala i upoznala javnost sa planiranim projektnim aktivnostima i mogućnostima za učešće. 

Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) sprovode projekat „Zajedno za životnu sredinu“ čiji je cilj unapređenje zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji. Projekat se realizuje u periodu od 2022. do 2027. godine u saradnji sa Mladim istraživačima Srbijeudruženjem ENECAMeđunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN)Međunarodnom ekološkom organizacijom (The Nature Conservacy) i  Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

U okviru konferencije, Beogradska otvorena škola zajedno sa partnerima predstaviće projekat i okupiti predstavnike različitih društvenih sektora - javnog, civilnog i poslovnog, u cilju razvoja zajedničke saradnje. Učesnici će imati priliku u sklopu interaktivnog dela konferencije da međusobno diskutuju o važnosti i značaju ovakvog projekta, potencijalnim benefitima, preprekama i doprinosu koji mogu pružiti kroz svoju ekspertizu i delovanje. 

Konferencija će poslužiti kao prostor za mapiranje izazova sa kojima se susreću različiti akteri tokom svog rada u oblasti zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji, kao i načina na koje kroz zajedničku saradnju mogu doprineti očuvanju životne sredine. 

Kroz projekat Zajedno za životnu sredinuideja je da BOŠ zajedno sa još pet partnera osnaži kako građane, medije, tako i organizacije civilnog društva i privatan sektor kako bi se svi zajedno zalagali za čistu životnu sredinu i odgovorne javne vlasti. 

Fokus projekta je takođe podizanje i jačanje kapaciteta upravljača zaštićenih područja prirode, unapređenje održivih mehanizama finansiranja ovakvih područja i uključivanje poslovnog sektora i građana u teme očuvanja životne sredine, zaštite biodiverziteta i čistog vazduha.