Vesti - Poslovna Zajednica

CBAM: srpska privreda pred izazovom klimatskih regulativa

22. 12. 2023.

 

Evropska unija je u poslednje dve decenije postepeno smanjivala svoje emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG), zahvaljujući strogim klimatskim politikama. Međutim, emisije GHG povezane sa uvozom robe u EU konstantno rastu. Fenomen koji se pojavljuje usled neusklađenosti ambicija klimatskih politika EU i njenih trgovinskih partnera se naziva izmeštanje ugljenika. Evropske kompanije mogu prosto doneti odluku da presele svoju proizvodnju u druge zemlje van EU u kojima ne moraju plaćati cenu za štetne emisije. Imajući u vidu napore EU da ostvari zamisli Evropskog zelenog dogovora koji nalaže da Evropa bude klimatski neutralni kontinent do 2050. godine, donosi se novi klimatski propis čija je svrha da motiviše trgovinske partnere EU da preduzmu korake ka smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.   Pročitaj više

USAID i Američka privredna komora o održivom finansiranju zaštićenih područja u Srbiji

12. 12. 2023.

 

U utorak 12. decembra, Američka privredna komora u Srbiji organizovala je konferenciju posvećenu održivom finansiranju zaštićenih područja u zemlji, u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ). Ova konferencija poslužila je kao platforma za predstavnike poslovne zajednice, relevantne državne organe, upravnike zaštićenih područja i ugledne stručnjake u ovoj oblasti da pokrenu živu diskusiju. Fokus je bio na trenutnim domaćim i međunarodnim politikama i praksama vezanim za finansiranje zaštićenih područja. Takođe, razmatrane su preporuke kako unaprediti postojeći finansijski okvir, s ciljem očuvanja biodiverziteta u Srbiji, poboljšanja upravljanja zaštićenim područjima i istraživanja mogućnosti za povećanje angažovanja privatnog sektora.

Pročitaj više

Konkurs za program podrške "Radimo za prirodu"

07. 11. 2023.

 

Interesuje vas pokretanje ili unapređenje sopstvenog poslovanja koje će imati uticaj na smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu i lokalnu zajednicu, a omogući će rast i razvoj biznisa u zaštićenim područjima u Srbiji kroz uspešnu primenu održivih modela poslovanja u poljoprivredno – prehrambenom i sektoru turizma?

Pročitaj više

Beogradska otvorena škola i USAID zajedno za unapređenje zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji

23. 03. 2023.

 

Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenuli su petogodišnji projekat Zajedno za životnu sredinu, čiji je glavni cilj unapređenje zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji. Projekat je otvoren simboličnim obilaskom zaštićenog područja u srcu Beograda - Velikog ratnog ostrva, u sredu 22. marta, kako bi se javnost upoznala sa svim planiranim projektnim aktivnostima i mogućnostima za učešće.

Pročitaj više