Konkurs za program podrške "Radimo za prirodu"

07. 11. 2023.

 

Interesuje vas pokretanje ili unapređenje sopstvenog poslovanja koje će imati uticaj na smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu i lokalnu zajednicu, a omogući će rast i razvoj biznisa u zaštićenim područjima u Srbiji kroz uspešnu primenu održivih modela poslovanja u poljoprivredno – prehrambenom i sektoru turizma?

Imate jasnu ideju o svom inovativnom poslovnom poduhvatu i prelasku na poslovne modele koji nemaju negativan uticaj na životnu sredinu?

Ukoliko ste

  • Registrovano poljoprivredno gazdinstvo,
  • Seosko turističko domaćinstvo,
  • Preduzetnik, ili mikro, mala i srednja preduzeća i
  • Fizičko lice

koje planira da pokrene poslovanje, razvije ili unapredi svoju poslovnu inicijativu na teritoriji opština na kojima se nalaze zaštićena područja Srbije (Nacionalni park Đerdap, Golija, Stara planina, Radan, Gornje Podunavlje)

Onda je ovo poziv za vas!

PRIJAVITE SE!

Prijavni formular možete preuzeti OVDE.

 

U okviru petogodišnjeg projekta „Zajedno za životnu sredinu“, ENECA objavljuje poziv za podnošenje projektnih ideja za Program podrške Radimo za prirodu!

U okviru komponente Radimo za prirodu! sprovodi se javni poziv za dodelu donacija sa ciljem da se pokrenu ili unaprede poslovne inicijative koje će imati/imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu i lokalnu zajednicu u optšinama na kojima se nalaze zaštićena područja. Zaštićena područja koja su obuhvaćena ovim pozivom su:

  • Nacionalni park Đerdap,
  • Park prirode Golija,
  • Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje,
  • Park prirode Stara Planina, i
  • Park prirode Radan.

Poziv za dostavljanje predloga projekata odnosi se na postojeća ili buduća mikro i mala preduzeća, poljoprivredna gazdinstva, seoska turistička domaćinstva koja žele de transformišu ili pokrenu svoje poslovanje koristeći biznis model održivog poslovanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i sektoru turizma. Biznis modeli održivog poslovanja, prepoznata ovim pozivom, zasnivaju se na tri principa: Smanjivanje potrošnje resursa (reduce), ponovna upotreba resursa (reuse) i recikliranje materijala (recycle). Očekuje se da predlozi projekata u projektne aktivnosti obavezno uključe jedan ili više pomenutih principa.

 

OSNOVNE INFORMACIJE

Program podrške će obezbediti stručnost, znanje i opremu poslovnim inicijativama. Projekat Zajedno za životnu sredinu, u periodu do 31. avgusta 2027. godine, podržaće najmanje 40 poslovnih poduhvata, kao što su poljoprivredna gazdinstva, seoska turistička domaćinstva, razna mala i srednja preduzeća (MSP), pomažući im da smanje uticaj na životnu sredinu, ali i iskoristiti inovativne poslovne prakse i stvoriti novu vrednost.

Projektna podrška ogleda se u pružanju finansijske i nefinasijske podrške kako bi se izvršilo uspostavljanje ili transformacija poslovanja ka održivom poslovanju u zaštićenom području.

Prihvatljive aktivnosti koje se mogu finansirati iz ovog programa su:

  • Nabavka opreme u cilju pokretanja ili unapređenja, odnosno razvoja novih proizvoda i usluga, povećanja produktivnosti, podrške razvoju proizvoda i usluga sa većom dodatom vrednošću i olakšavanje proširenja tržišta uz poštovanje principa održivog poslovanja  u zaštićenom području.

  • Pružanje usluga koje doprinose pokretanju ili unapređenju kvaliteta postojećih, odnosno razvoju novih proizvoda, povećanju produktivnosti, podržavaju razvoj proizvoda i usluga sa većom dodatom vrednošću, omogućavaju uvođenja inovacija i olakšavaju proširenja tržišta (uvođenje standarda kvaliteta, izrada internet prezentacije i internet prodavnice kompanije, brendiranje proizvoda i izrada softvera, itd) uz poštovanje principa održivog poslovanja u zaštićenom području.

Ukupan budžet projekta mora da sadrži minimalno 60% a maksimalno 100% troškova koji se odnose na nabavku opreme, dok maksimalno 40% može da se iskoristi za nabavku usluga.

Nefinansijska podrška programa „Radimo za prirodu!“ ogleda se u:

  • Mentorstvu: Korisnici donacije dobiće podršku mentora sa ciljem ostvarenja maksimalnih rezultata i uspešnoj tranziciji ka održivom poslovanju u zaštićenom području i njegovoj okolini.
  • Povećanja vidljivosti i promocije: Poslovanje svih korisnika donacije će postati vidljivije kroz promotivne aktivnosti programa. Rezultati projekta biće predstavljeni zajednici, ističući doprinos projekta održivom razvoju.

Poslovni poduhvati koji će biti podržani u okviru komponente „Radimo za prirodu!“ treba da doprinesu:

  • Smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu i lokalnu zajednicu,
  • Omoguće rast i razvoj biznisa u zaštićenim područjima u Srbiji kroz uspešnu primenu održivih modela poslovanja u poljoprivredno – prehrambenom i sektoru turizma, i
  • Unaprede svest o značaju primene održivih modela poslovanja u zaštićenim područjima.

Očekivani period realizacije projekata je 2024. godina. 

Opširnije informacije o Programu podrške Radimo za prirodu! kao i svim uslovima za učešće u Programu pogledajte u Javnom pozivu, koji možete naći OVDE.

 

KO MOŽE DA SE PRIJAVI?

Podrška u okviru ovog Poziva namenjena je sledećim grupama:

  • Registrovana poljoprivredna gazdinstva,
  • Seoska turistička domaćinstva,
  • Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća i
  • Fizička lica koji planiraju da pokrenu poslovanje.

Podnosioci prijava moraju svoje poslovanje obavljati u opštinama na kojima se nalaze sledeća zaštićena područja:

  • Nacionalni park Đerdap (opština Golubac, opština Majdanpek i opština Kladovo), 
  • Park prirode Golija (opština Ivanjica, Grad Kraljevo, Grad Novi Pazar, opština Raška i opština Sjenica),  
  • Specijalni rezervat prirode Gornje podunavlje (opština Apatin i Grad Sombor),
  • Park prirode Stara Planina (opština Knjaževac, Grad Pirot, opština Dimitrovgrad i Grad Zaječar), i
  • Park prirode Radan (opština Lebane, opština Bojnik, opština Medveđa, opština Kuršumlija i Grad Prokuplje).

Svaki podnosilac prijave može da aplicira samo sa jednim projektnim predlogom.

 

KAKO SE PRIJAVITI?

Prijava za učešće na Programu Radimo za prirodu! dostavlja se isključivo elektronskim putem na adresu konkurs@eneca.org.rs. Projektni predlozi koji budu dostavljeni na drugi način neće biti razmatrani.

Svi projektni predlozi se moraju podneti koristeći sledeći formular:

  • Prijavni formular za podnošenje projektne ideje

Dokument za prijavu možete preuzeti OVDE.

 

IMATE PITANJA?

Tim ENECA pružiće sve dodatne informacije o Programu podrške Radimo za prirodu!

Zainteresovani podnosioci mogu da dobiju dodatna pojašnjenja u vezi sa pozivom i uslovima za učešće u programu podrške Radimo za prirodu! na telefon 064 467 9942.

U cilju obezbeđivanja ravnopravnog položaja svih podnosioca prijave koji se prijavljuju za učešće, ENECA ne može da daje mišljenje o ciljevima, očekivanim rezultatima i aktivnostima pojedinačnih predloženih projektnih predloga, kao i o drugim elementima predloga tokom trajanja otvorenog poziva.

 

DO KADA JE POZIV OTVOREN?

Rok za podnošenje projektnih ideja je 25.12.2023. godine 23:59h (CET). Projektni predlozi dostavljeni nakon postavljenog roka neće biti razmatrani.

 

PRIJAVITE SE!


Program se realizuje u okviru petogodišnjeg projekta „Zajedno za životnu sredinu“ koji sprovode Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), udruženjem ENECA, međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC) i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).